Ga naar de inhoud
Sociale huurwoning

U zoekt een huurwoning in de Krimpenerwaard of in Krimpen a/d IJssel. 

Alle beschikbare sociale huurwoningen van QuaWonen staan online. Kijk voor het aanbod op websites van Woonnet Rijnmond voor woningen van QuaWonen in Krimpen aan den IJssel en Wonen in de Krimpenerwaard voor woningen in de gemeenten Krimpenerwaard. Klik op de tegels Huren in de Krimpenerwaard of Huren in Krimpen a/d IJssel voor meer informatie over het huren in deze gemeentes. 

Veelgestelde vragen over huren

U vindt alle beschikbare sociale huurwoningen van QuaWonen online
Zoekt u een sociale huurwoning? Kijk dan op websites van Woonnet Rijnmond voor woningen van QuaWonen in Krimpen aan den IJssel en Wonen in de Krimpenerwaard voor woningen in de gemeenten Krimpenerwaard. Let op: u kunt alleen reageren als u bij deze websites staat ingeschreven als woningzoekende.

Voor sociale huurwoningen gelden regels
U kunt alleen een sociale huurwoning huren als uw inkomen niet te hoog is. Elk jaar bepaalt de gemeente het maximale inkomen. Het kan per regio en woning verschillen wat deze grens is. Het hangt van uw inkomen af of u ook huurtoeslag kunt aanvragen.

Gerelateerde bestanden:

Wonen in de Krimpenerwaard

Reageert u op een woning bij www.wonenindekrimpenerwaard.nl ?

U kunt op twee woningen te gelijk reageren.

Kan ik tegelijkertijd meerdere woningen aangeboden krijgen?
Nee, u krijgt altijd maar één woning aangeboden. U kunt na inloggen zelf zien op welke plek u staat voor een woning. Soms komt het voor dat u op twee woningen heeft gereageerd en twee keer op plek 1 staat. Neem dan contact met ons op. Wij bespreken dan met u welke woning uw voorkeur heeft.

Woonnet Rijnmond

Reageert u op een woning bij www.woonnetrijnmond.nl?

U kunt op twee woningen te gelijk reageren. Iedere avond om 20 uur worden nieuwe woningen online gezet. Iedere woningzoekende kan maximaal twee aanbiedingen tegelijk krijgen. Het kan gebeuren dat u voor een woning niet op de eerste plaats geëindigd bent, maar als eerst beschikbare kandidaat op de lijst staat. Andere kandidaten hebben zich dan al afgemeld voor de woning.

 

 

 

Op zoek naar een huurwoning
Er zijn in Nederland twee soorten huurwoningen: sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Het merendeel van de woningen van QuaWonen zijn sociale huurwoningen. Sociale huurwoningen hebben een huurprijs lager dan € 808,06 (prijspeil 2023).
 
Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet u aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Ingeschreven staan als woningzoekende in de regio waar u wilt wonen. QuaWonen verhuurt woningen in de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Inschrijven kan via www.wonenindekrimpenerwaard.nl en/of www.woonnetrijnmond.nl (Rotterdam en omgeving).
  • Inkomensgrens eenpersoonshuishouden: € 47.699 (2023: € 44.035)
  • Inkomensgrens meerpersoonshuishoudens: € 52.671 (2023: € 48.625)
  • Voor de woningen met een huurprijs tussen circa € 697,07 en € 879,67 komt u in bepaalde gevallen ook in aanmerking met een verzamelinkomen van € 71.549,00

  • De hoogte van het verzamelinkomen, uw leeftijd en de grootte van uw huishouden bepaalt tot welke huurprijs u in aanmerking komt voor een woning. In de huurinkomenstabel kunt u zien in welke huurprijscategorie u een woning kunt huren. 

Eigen vermogen
Bij het toewijzen van een huurwoning kijkt QuaWonen naar het verzamelinkomen op de inkomensverklaring van het afgelopen jaar.

Het verzamelinkomen omvat natuurlijk wel het inkomen dat de Belastingdienst uit vermogen rekent. Dit is 4% van uw vermogen. Dit zal in de belastingaangifte een jaar ná verkoop van uw koopwoning zichtbaar zijn.

Van vermogen dat u al op de (spaar)rekening heeft staan, rekent de Belastingdienst ook 4% als inkomen (Box 3).

Als het vermogen van een oudere hoger is dan € 140.213 (alleenstaanden, prijspeil 2024) of € 177.301 (meerpersoonshuishoudens, prijspeil 2024), dan mag een corporatie ook een woning toewijzen. In de praktijk blijkt namelijk dat er een specifieke groep ouderen is die, gezien hun woonwensen en mogelijke toekomstige zorgbehoefte, een iets duurdere huurwoning in de DAEB-tak kan en wil betalen dan waarvoor zij op basis van hun inkomen in aanmerking komen.

Toetsing van het vermogen gaat op basis van de meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting. Als deze niet toereikend blijkt door een wijziging van het vermogen (bijvoorbeeld bij de (aanstaande) verkoop van een woning), kunnen andere bewijsstukken volstaan. Denk aan (een combinatie van) een recent bankafschrift, de akte van verkoop van de eigen woning (voor zover van toepassing) of de aanslag van de WOZ-waarde van de woning.

Let op: alléén als een oudere zelf een verzoek indient om een duurdere woning te huren, bijvoorbeeld omdat die woning zorgvoorzieningen heeft, mag je als corporatie het vermogen toetsen en afwijken van de normale regels. Alléén bij zo’n verzoek mag je het vermogen te toetsen. Dat hoeft niet bij alle andere toewijzingen."

Zie de pagina van Aedes over de toewijzingsregels 

Wel of geen huurtoeslag?
Voor woningen in de vrije sector krijgt u geen huurtoeslag. Bij een sociale huurwoning hangt de toeslag af van uw inkomen. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken voor huurtoeslag. Zie www.toeslagen.nl

Hoe zit het met de jaarlijkse huurverhoging?
Voor sociale huurwoningen stelt de overheid grenzen aan de jaarlijkse huurverhoging. QuaWonen heeft een gematigd huurbeleid. Al vier jaar op rij blijft de huurverhoging beperkt tot het inflatiepercentage.

Hoeveel kans maak ik op een sociale huurwoning?
Inschrijfduur en inkomen zijn de belangrijkste criteria wanneer u reageert op een woning. Hoeveel kans u maakt, hangt verder af van het aantal beschikbare woningen en van uw eisen. In het algemeen geldt: hoe specifieker uw woonwensen, hoe langer het kan duren voordat u een nieuwe woning heeft.

Wanneer uw koophuis te koop zetten?
Reageren op een nieuw appartement is in dit opzicht het meest gunstig. Als QuaWonen u een nieuw sociaal huurappartement heeft toegewezen, kunt u daarna meteen uw huis te koop zetten. In de periode dat het nieuwbouwproject wordt gebouwd, kunt u uw huis verkopen.

Reageert u op bestaande huurwoningen, dan is ons advies om uw huis pas te verkopen zodra u een sociale huurwoning heeft. Het kan zijn dat u een bepaalde periode dubbele woonlasten heeft.

 

Gerelateerde bestanden:

U kunt tijdelijk een woning bij ons huren
Woningen die in aanmerking komen voor tijdelijke verhuur worden aangeboden via de organisatie Gapph.

Neem contact op met Gapph als u een woning tijdelijk wilt huren
Wij laten de tijdelijke contracten namelijk maken door Gapph. U bereikt hen op 088-6262200

Een mindervalidenwoning is geschikt voor iemand in een rolstoel
Meestal heeft de woning een aangepaste keuken, een grote douche en zijn de deuren breed.

We vragen de gemeente om een kandidaat als we een woning beschikbaar hebben
Komt er een mindervalidenwoning vrij? Dan nemen we contact op met het Wmo-loket van de gemeente. Zij kijken dan of zij een kandidaat hebben voor de woning. Hebben ze dat niet? Dan verhuren we de woning aan iemand anders.