Ga naar de inhoud
Huis en energie

Een duurzame wereld, dat willen we graag allemaal. QuaWonen werkt hard aan duurzaamheid. Ook kunt u zelf een aantal zaken regelen die duurzaam zijn. Hier vindt u veelgestelde vragen over alles wat met huis en energie te maken heeft. Zoals vragen over isolatieglas en zonnepanelen, maar ook tips om zelf energie te besparen.

Tips om energie te besparen

Het zal u niet ontgaan zijn, dat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen. Ook de boodschappen zijn duurder. Dat is voor niemand leuk. Wij maken ons zorgen om onze huurders. Aan de energieprijzen kunnen we helaas niets doen.

Wel kunnen we proberen om u te helpen. In dit bericht geven we u tips hoe u het energieverbruik kunt verlagen. Ook is er hulp van de Gemeente en Welzijn. Daarnaast zijn we bezig om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Grote opgave

QuaWonen werkt al jaren aan verduurzaming, vooral door het isoleren van woningen. We hebben sinds 2009 al duizenden woningen geïsoleerd. Daarnaast hebben we sinds 2020 al bijna duizend woningen voorzien van zonnepanelen. Ook hebben we veel nieuwe, energiezuinige woningen gebouwd. Maar dan nog zijn er veel huurwoningen die niet energiezuinig zijn. We hebben dus nog veel werk te doen. De snelste manier om zo veel mogelijk woningen te verduurzamen, is om ze per complex aan te pakken. Dat betekent dat we geen losse woningen verduurzamen, maar in één keer een heel rijtje woningen. Dat is goedkoper, beter en uiteindelijk sneller dan dat we al onze woningen apart aanpakken.

Niet alles tegelijk

Bij het maken van onze plannen houden we rekening met de beschikbare middelen. Zo moet er voldoende geld, maar ook personeel en bouwcapaciteit zijn bij onze aannemers. Dat betekent dat wij projecten moeten verdelen over veel jaren; we kijken zelfs 10 tot 20 jaar vooruit. Op basis van een groot aantal punten bepalen wij welke woningen als eerste verduurzaamd worden. Onder meer de staat van onderhoud en de huidige energielabels van de complexen hebben hier invloed op, maar ook de toekomstplannen voor de woning.

Wij informeren u

Bovenstaande aanpak betekent ook dat wij als QuaWonen het initiatief nemen om uw woning te verduurzamen. Wij nemen contact met u op, zodra uw complex aan de beurt is. Individuele verzoeken voor het isoleren van de woning kunnen we niet in behandeling nemen.

Wij helpen

Omdat we niet al onze woningen tegelijk kunnen isoleren, hebben we nog steeds huurders die we moeten teleurstellen. Dat zijn vaak huurders met een woning met een slecht energielabel en waar we de woning op dit moment nog niet kunnen aanpakken. Hoe proberen we toch te helpen?

Ook de gemeente helpt

Gemeente Krimpenerwaard

  • In de Krimpenerwaard kan de energieklusser langskomen om tips te geven. Kijk hier voor meer informatie.
  • Heeft u vragen over zorg, geld, of over uw administratie? Welzijn Krimpenerwaard helpt u graag met een advies.
  • Heeft u hulp nodig met uw DigiD? Lukt het niet goed om formulieren van de overheid in te vullen? Ga dan langs bij de Bibliotheek. Daar is een speciaal spreekuur voor uw digitale vragen.
  • Tips nodig? Kijk hier voor de tips in de brochure.

Gemeente Krimpen aan den Ijssel

Onder de veel gestelde vragen hebben we een aantal tips geplaatst waarmee u zelf kunt bijdragen aan energiebesparing.

 

Veelgestelde vragen

Tip 1: Zet uw verwarming lager

  • Zet de verwarming lager. Zet hem op maximaal 19 graden, lager is beter. Trek een trui aan of pak een dekentje erbij.
  • Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
  • Probeer de verwarming een uur voordat u gaat slapen op 16 graden te zetten.

Tip 2: Goed ventileren

  • Goed ventileren voorkomt vochtige lucht in huis en is beter voor de gezondheid. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel energie en dus veel geld.
  • Zorg dat ventilatieroosters altijd open staan en schoon zijn.
  • Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
  • Ventileer het huis vóórdat u de verwarming aanzet.

Tip 3: Gebruik minder stroom voor verlichting

  • Vervang de gloei- en halogeenlampen in de woning door ledlampen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
  • Doe de lampen uit als het licht niet nodig is of gebruik een bewegingssensor.

Tip 4: Douche korter of minder vaak

  • De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Het is beter om korter te douchen en minder vaak. Zet de kraan ook minder warm.
  • Zet een emmer onder de douche bij het aanzetten. Dit koude water is prima voor de plantjes.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop.
  • Kook precies het water dat u nodig heeft voor een lekker kopje thee.

Tip 5: Zet toestellen helemaal uit en niet op stand-by

  • Schakel toestellen, zoals de televisie en computer helemaal uit als u ze niet gebruikt.
  • Gebruik een stekkerdoos met schakelaar als er meer apparaten bij elkaar staan. .
  • Koop het liefste energiezuinige apparaten. Energielabels A en B zijn het zuinigst.

Tip 6: Was op een lagere temperatuur

  • Was wordt ook prima schoon op 30 of 40 graden.
  • Draai alleen een was met een volle trommel.
  • Hang de was op buiten of binnen. Gebruik de droger zo min mogelijk.
  • Gebruikt u toch de droger, zorg dat de filter goed schoon is.

Tip 7: Zet de CV op 60 graden

  • Door de CV op 60 graden te zetten ipv 80 graden bespaar je gas
  • Kijk op de deze website om zelf de CV aan te passen.

Risico's niet verwarmen

Helemaal niet stoken in grote delen van het huis is dan wel een oplossing voor een lagere rekening, maar niet voor uw gezondheid. Het huis niet meer verwarmen is onverstandig. Dat moet je eigenlijk voorkomen. Anders heb je namelijk kans op vocht- en gezondheidsproblemen. Wij adviseren om de temperatuur minimaal rond de 19 graden te houden. Een vochtige omgeving is niet gezond om in te verblijven. Huisstofmijt en ander ongedierte houden van vochtig omstandigheden. Ook kan vocht reuma en astma verergeren.

Teveel vocht in huis kan ook zorgen voor schimmels, bijvoorbeeld op banken of plafonds. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Naast verwarmen is het goed om juist te ventileren. Dus zet het rooster open of het raam op een kier. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht in beweging komt. Voordeel van ventileren is: droge lucht (van buiten) warmt sneller op. Het is ook zuiniger. Vochtige lucht verwarmen duurt langer en kost meer energie. Kijk voor meer tips over ventileren in onze brochure Verwarmen & Ventileren.

Risico's goedkoop verwarmen

Let op met zelf het huis goedkoop te verwarmen. Er zitten grote risico’s aan deze alternatieve manieren. Met veel kaarsen en bloempotkacheltjes neemt de kans op brand enorm toe. Fijnstof komt dan vrij in huis. Maak geen eigen olie- of gasinstallaties. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk aan brand of koolstofmonoxidevergiftiging. We vragen u om goed te letten op de veiligheid van uzelf en uw omgeving.

Hout- en pelletkachels zijn helaas niet toegestaan zijn. Zij stoten te veel fijnstof uit. Ook is er meer risico op brand of stankoverlast.

Nog meer tips?

Kijk op Het kan WEL. Hier vindt u nog meer handige tips die u kunnen helpen.

Ook interessant! Bekijk de serie van Radar : Overleef de energierekening.

Heeft u zelf ook goede tips? Laat het ons weten en stuur ze door naar communicatie@quawonen.com . Zo helpen we elkaar.

Betalen van de huur

Misschien heeft u na alle tips nog steeds moeite om alles te betalen. Zijn er problemen met uw huur? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met een oplossing. Misschien is er een regeling mogelijk. Kijk bij Huur betalen of neem dan contact met ons op.

 

 

Al onze woningen hebben een energielabel 
Het energielabel van uw woning laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Dit is belangrijk, omdat uw energiekosten steeds meer afhangen van hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot en met G en A is het zuinigst. Maar het label geeft ook informatie over: 

  • de isolatie van het dak, de gevel, muren, ramen en vloeren 
  • de hoeveelheid energie die de installaties voor verwarming, ventilatie en water gebruiken 
  • de verbeteringen waardoor de woning energiezuiniger wordt 

Uw woning krijgt een energielabel volgens de normen van de overheid 

De overheid bepaalt het label dat uw woning krijgt. Sinds 1 januari 2021 gaat dit volgens de NTA8800. Een gecertificeerde EPA-adviseur moet bij uw woning naar binnen om gegevens op te nemen en foto’s te maken. Denk aan bijvoorbeeld de kozijnen en installaties, deze dienen als bewijslast voor in het dossier. 

Een energielabel geldt 10 jaar 
Een energielabel is 10 jaar geldig, daarna moeten wij opnieuw uw woning binnen om deze opnieuw op te nemen. 

Nemen we maatregelen om energie te besparen? Dan vragen wij een nieuw energielabel aan voor uw woning. 

Huisbezoek 

De EPA adviseur moet dus bij uw woning naar binnen om een geldig label op te stellen. U bent verplicht hieraan mee te werken. Alle woningen moeten een geldig label hebben en uw medewerking is hierbij dus noodzakelijk. 

U vindt het energielabel van uw woning op www.zoekuwenergielabel.nl 
Vul uw postcode en huisnummer in. Daarna ziet u welk energielabel uw woning heeft. 

Woningen die op elkaar lijken kunnen toch verschillende energie labels hebben 
Is uw woning van hetzelfde type en heeft het dezelfde isolatiewaarde als de woning van uw buren? Dan kunnen de woningen toch een verschillend label hebben. Dat komt omdat de berekening niet alleen van bouwtechnische kenmerken afhangt. Het hangt bijvoorbeeld ook af van hoe het huis staat ten opzichte van de zon. Maar ook het type installatie (denk aan uw cv ketel) en bouwjaar kan al een verschil opleveren.  

Is hetzelfde stukje als hierboven. Kan er wel uit toch? Eventueel de link naar ‘Uw energielabel’ gebruiken bij  

U vindt het energielabel van uw woning op www.zoekuwenergielabel.nl 
Vul uw postcode en huisnummer in. Daarna ziet u welk energielabel uw woning heeft. 

 

 

Al onze woningen hebben een energielabel
Het energielabel van uw woning laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Dit is belangrijk, omdat uw energiekosten steeds meer afhangen van hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot en met G en A is het zuinigst. Maar het label geeft ook informatie over:

  • de isolatie van het dak, de gevel, muren, ramen en vloeren
  • de hoeveelheid energie die de installaties voor verwarming, ventilatie en water gebruiken
  • de verbeteringen waardoor de woning energiezuiniger wordt

Uw woning krijgt een energielabel van de overheid

De overheid bepaalt het label dat uw woning krijgt. Dat bepalen zij met de informatie over bijvoorbeeld het bouwjaar, de oppervlakte en woningtype. Daarna controleert een specialist op afstand de gegevens. Bijvoorbeeld een energieadviseur, makelaar of bouwkundige.

Een energielabel geldt 10 jaar
Nemen we maatregelen om energie te besparen? Dan vragen wij een nieuw energielabel aan voor uw woning.

Uw energielabel

Check hier het energielabel van uw huis. Vul uw postcode en huisnummer in. Daarna ziet u welk energielabel uw woning heeft.

Woningen die op elkaar lijken kunnen toch verschillende energielabels hebben
Is uw woning van hetzelfde type en heeft het dezelfde isolatiewaarde als de woning van uw buren? Dan kunnen de woningen toch een verschillend label hebben. Dat komt omdat de berekening niet alleen van bouwtechnische kenmerken afhangt. Het hangt bijvoorbeeld ook af van hoe het huis staat ten opzichte van de zon. Hoe zonniger uw woning is, hoe energiezuiniger uw label.

 

QuaWonen werkt al jaren aan verduurzaming, vooral door het isoleren van woningen. We hebben sinds 2009 al duizenden woningen geïsoleerd. Daarnaast hebben we sinds 2020 al bijna duizend woningen voorzien van zonnepanelen. Ook hebben we veel nieuwe, energiezuinige woningen gebouwd. Maar dan nog zijn er veel huurwoningen die niet energiezuinig zijn.

Aanpak per complex

We hebben dus nog veel werk te doen. De snelste manier om zo veel mogelijk woningen te verduurzamen, is om ze per complex aan te pakken. Dat betekent dat we geen losse woningen verduurzamen, maar in één keer een heel rijtje woningen. Dat is goedkoper, beter en uiteindelijk sneller dan dat we al onze woningen apart aanpakken. We doen dit vaak op het moment van groot onderhoud, onderhoud dat eens in de ongeveer 30 jaar plaatsvindt.

Niet alles tegelijk

Bij het maken van onze plannen houden we rekening met de beschikbare middelen. Zo moet er voldoende geld, maar ook personeel en bouwcapaciteit zijn bij onze aannemers. Dat betekent dat wij projecten moeten verdelen over veel jaren; we kijken zelfs 10 tot 20 jaar vooruit. Op basis van een groot aantal punten bepalen wij welke woningen als eerste verduurzaamd worden. Onder meer de staat van onderhoud en de huidige energielabels van de complexen hebben hier invloed op, maar ook de toekomstplannen voor de woning.

Wij informeren u

Bovenstaande aanpak betekent ook dat wij als QuaWonen het initiatief nemen om uw woning te verduurzamen. Wij nemen contact met u op, zodra uw complex aan de beurt is. Individuele verzoeken voor het isoleren van de woning kunnen we niet in behandeling nemen.

Zelf isoleren mag

U mag zelf ook isolatiemaatregelen nemen. Uiteraard onder voorwaarden. Als u binnen 10 jaar gaat verhuizen, dan krijgt u een vergoeding. U leest hier meer over op de pagina Zelf Klussen.

Wij kunnen geen verzoeken in behandeling nemen. De snelste manier om zo veel mogelijk woningen te verduurzamen, is om ze per complex aan te pakken. Dat betekent dat we geen losse woningen verduurzamen, maar in één keer een heel rijtje woningen. Dat is goedkoper, beter en uiteindelijk sneller dan dat we al onze woningen apart aanpakken. We doen dit vaak op het moment van groot onderhoud, onderhoud dat eens in de ongeveer 30 jaar plaatsvindt.

Bovenstaande aanpak betekent ook dat wij als QuaWonen het initiatief nemen om uw woning te verduurzamen. Wij nemen contact met u op, zodra uw complex aan de beurt is.

Wij nemen op dit moment geen verzoeken voor isolatieglas aan.

 

Heeft u nog geen CV installatie? U kunt deze aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur deze op naar info@quawonen.com.

Soms wordt uw huur hoger door een verbetering
Wij voeren niet veel verbeteringen meer uit waardoor uw huur hoger wordt. Maar voor deze verbeteringen geldt wel dat uw huur hoger wordt:

· warm water aansluiten op de cv-ketel

· een cv-installatie plaatsen

U betaalt pas meer huur in de maand nadat we de verbetering hebben gedaan.

Onze woonmakelaar controleert eerst of u voldoet aan de voorwaarden
De woonmakelaar kijkt of uw verbetering bij onze plannen past. En of u op tijd uw huur betaalt. Alleen dan kan uw verbetering doorgaan.

Onze opzichter helpt u daarna verder met uw aanvraag
Gaat de woonmakelaar akkoord? Dan helpt een van onze opzichters u verder.

 

In de Tweede Kamer is 22 september een motie aangenomen om woningen met E, F, en G-label een huurverlaging te geven. Hoe de regeling precies in zijn werk gaat, is minister De Jonge op dit moment aan het uitwerken. Dat uitwerken kan enkele maanden duren. Zodra de regeling vastgesteld is, gaan we er mee aan de slag. Maar voor nu moeten we dus even afwachten.

U kunt de eenmalige energietoeslag 2023 nog niet aanvragen. Voor deze toeslag is op 3 juli 2023 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede en Eerste kamer moeten hier nog over beslissen. 

Meer informatie over de laatste stand van zaken vindt u op de website van uw gemeente:

Gemeente Krimpen aan den IJssel

Gemeente Krimpenerwaard

Kan ik zonnepanelen aanvragen bij QuaWonen?
Elk jaar krijgen ongeveer 500 bewoners een aanbod voor zonnepanelen. Zodra uw woning aan de beurt is, krijgt u een brief van QuaWonen. Daarin staat uitgelegd hoe het werkt. U kunt hierbij ook alvast de brochure lezen die u dan samen met de brief ontvangt: Brochure-zonnepanelen_webversie.pdf U kunt helaas nog niet zelf het moment bepalen waarop u zonnepanelen krijgt.


Komen alle woningen aan de beurt voor zonnepanelen?
QuaWonen heeft samen met een expert in zonnepanelen bekeken welke woningen geschikt zijn. Dit heeft onder meer te maken met de ligging van het dak. Niet alle woningen komen om die reden in aanmerking voor zonnepanelen.

 

Gemeente Krimpen a/d IJssel heeft een actieplan Energie-armoede opgesteld. Een onderdeel is 200 extra huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Kan ik me hiervoor aanmelden?

U kunt zich hier niet voor aanmelden. QuaWonen heeft zelf al een selectie gemaakt voor woningen die hiervoor in aanmerking komen. Als uw woning in aanmerking komt, ontvangt u een brief van QuaWonen. Daarin staat uitgelegd hoe het werkt en wat het aanbod is.

Wat betaal ik voor de zonnepanelen bij het aanbod van QuaWonen?
QuaWonen koopt de zonnepanelen en zorgt voor de installatie. U betaalt elke maand een kleine vergoeding voor het gebruik van de zonnepanelen. Uw huurprijs blijft gelijk. Uw energierekening zal dalen.

Hoeveel zonnepanelen komen er op een dak?
Als u meedoet met het aanbod van QuaWonen, krijgt u een voorstel voor het aantal zonnepanelen. Dit hangt vooral af van uw dak. Het gaat meestal om zes tot acht panelen.

Waarom bespaar je met zonnepanelen?
De stroom die u van de zonnepanelen krijgt, hoeft u niet meer bij uw energieleverancier te kopen. Bovendien leveren de zonnepanelen op zonnige dagen energie terug aan het net. Hierdoor valt uw energierekening lager uit.


Kan ik ook zelf zonnepanelen laten leggen?
Dat mag natuurlijk. Kijk voor meer informatie bij Zelf Klussen.