close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Update digitale aanval op systeem van QuaWonen

Vorige week kregen huurders een brief van ons. In deze brief vertelden we dat QuaWonen te maken heeft gehad met een digitale aanval. Helaas weten we op dit moment nog niet precies welke gegevens van wie zijn gehackt. QuaWonen betreurt de overlast en onrust die deze mededeling met zich meebrengen en stelt alles in het werk om op zo kort mogelijke termijn de betrokkenen persoonlijk te informeren.   

Wat is er gebeurd?
In het weekend van 27 maart 2022 is er een aanval geweest op het datacentrum van de externe partij waar QuaWonen haar systeem en gegevens opslaat. Er is sprake van een datalek.  

Er is afgelopen dagen contact geweest met de criminelen en er is besloten om geen losgeld aan ze te betalen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens is een melding gedaan van datadiefstal en er is contact met de politie over aangifte.

We weten nog een aantal zaken niet
Alle gegevens van huurders worden opgeslagen in ons klantinformatiesysteem. Deze gegevens zijn veilig gebleven. Wij kunnen echter niet uitsluiten dat er op een andere plek documenten zijn opgeslagen waarin (gevoelige) persoonsgegevens staan.

We zijn nog bezig met het onderzoek naar welke gegevens van wie precies in handen van de criminelen zijn gekomen. Dat komt doordat we lange tijd geen toegang hadden tot de bestanden. Zodra we duidelijk in beeld hebben om welke gegevens het gaat, zullen we de direct betrokken personen hierover meteen informeren. We hopen deze week in elk geval inzage in de bestanden te krijgen.

Pas op voor valse mails, sms en/of valse telefoongesprekken 
Voor de zekerheid vragen wij u om goed op te letten. Op fraudehelpdesk.nl vindt u tips over hoe u kunt voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van uw gegevens.

Tips om phishing (misleidende berichten) te herkennen

  • Wordt u gebeld en vraagt de beller om persoonlijke gegevens? Stel vragen, wees kritisch en hang de telefoon op als u het niet vertrouwt. Bel eventueel terug naar een algemeen telefoonnummer van de organisatie en check of zij aan het bellen zijn en om informatie vragen. 
  • Klik niet zomaar op links in mails of sms/whatsapp berichten. Ga met de cursor over de link en de URL (het webadres) en controleer of de website correct is. 
  • Vaak word je onder druk gezet. In het bericht wordt aangegeven dat als je niet snel reageert, bijvoorbeeld uw bankrekening zal worden geblokkeerd. Dit is een aanwijzing dat het niet klopt. 
  • WhatsAppfraude; wordt u door een familielid of vriend benaderd met een hulpvraag (bijvoorbeeld voor het betalen van een rekening)? Zorg dat u altijd telefonisch contact heet met het betreffende familielid en/of stel vragen die alleen deze persoon kan beantwoorden. Er wordt vaak iets ongebruikelijks gevraagd: inloggegevens, een betaling et cetera. Doe eerst nader onderzoek voordat u gegevens geeft.

Wat kunt u doen richting uw bank?
Informeer uw bank over dit datalek en meld dat uw rekeningnummer mogelijk in handen is van kwaadwillenden. Daarnaast is het verstandig om goed overzicht te houden op uw rekeningafschriften en alert te zijn op onregelmatigheden. Treft u deze aan, dan kan dit te maken hebben met mogelijke identiteitsfraude.

Wat moet u doen als er misbruik wordt gemaakt van uw persoonsgegevens?
Als er daadwerkelijk misbruik is gemaakt van uw persoonsgegevens, dan is er sprake van identiteitsfraude. Het is dan belangrijk dat u hiervan aangifte doet bij de politie en bewijsstukken meeneemt. Identiteitsfraude is strafbaar volgens artikel 231 (a en b) van het Wetboek van Strafrecht. Enkel en alleen wanneer u daadwerkelijk slachtoffer bent van identiteitsfraude, kunt u hiervan melding maken bij het CMI.

Wat kan de dader met een BSN?
Het BSN is een zogenaamd ‘informatieloos’ nummer en wordt alleen door de overheid gebruikt bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Een datalek is geen aanleiding om een nieuw BSN toe te kennen.

Wij staan voor u klaar
Heeft u vragen over dit bericht? Neem gerust contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088-799 66 36 of via info-at-quawonen.com. Wij zijn op dit moment elke werkdag bereikbaar tussen 9 en 16 uur. Houd er rekening mee dat de wachttijd op dit moment langer is dan u van ons gewend bent.