close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Update cyberaanval op systeem van QuaWonen

Eind maart ontdekten we dat we te maken hebben met een digitale aanval. Huurders en woningeigenaren hebben hierover een brief ontvangen. In dit bericht leest u wat dit betekent.

Wat is er gebeurd?
Er is een cyberaanval geweest op het datacentrum van de externe partij waar QuaWonen haar systeem en gegevens opslaat. Acht woningcorporaties, die diensten afnemen van deze ICT-dienstverlener, zijn getroffen door de gevolgen van deze digitale aanval.

Uit onderzoek blijkt dat persoonlijke gegevens van een klein aantal huurders, medewerkers, woningeigenaren en relaties (deels) zijn ingezien of opgeslagen door de daders. Dit is een datalek. Persoonlijke gegevens zijn bijvoorbeeld naam, adres, geboortedatum, BSN-nummer en bankrekeningnummer.

Wat betekent dit voor u?

U was huurder, medewerker of woningeigenaar (neem contact op)
Het kan zijn dat u in het verleden heeft gehuurd of gewerkt bij QuaWonen of eigenaar was van een woning die QuaWonen beheert of beheerde. U ontvangt of u heeft al een e-mail of brief ontvangen. Helaas zijn deze adresgegevens niet altijd meer actueel*. Neem contact met ons op om na te gaan of en zo ja welke persoonsgegevens van u gelekt zijn. Vermeld daarbij wat uw relatie is (voormalig huurder, medewerker of woningeigenaar), uw naam en adres. Stuur uw mail naar info-at-quawonen.com.

U huurt een woning van QuaWonen
Alle gegevens van huurders worden opgeslagen in ons klantinformatiesysteem. Deze gegevens zijn veilig gebleven. Uit het onderzoek blijkt dat er gegevens van een klein aantal huurders is ingezien of opgeslagen. Het gaat om documenten die op een andere plek zijn opgeslagen met persoonlijke gegevens. Als dat voor u geldt, bent of wordt u hierover door QuaWonen per e-mail of brief geļnformeerd. Als u geen e-mail of brief ontvangt, zijn uw gegevens niet gelekt.

U bent eigenaar van een woning
Als u eigenaar bent van een woning in een VvE die QuaWonen beheert, kan het zijn dat uw data zijn gelekt. Vrijwel alle woningeigenaren hebben hierover een e-mail of brief ontvangen, een aantal eigenaren ontvangt deze nog. In deze brief staat om welke gegevens het gaat. Neem contact met ons op als u daarover vragen heeft.

U werkt met of voor QuaWonen
Als relatie van QuaWonen slaan we verschillende gegevens van u op in het kader van onze dienstverlening. Het gaat vaak om naam, telefoonnummer en/of e-mailadres. U bent of wordt hierover door QuaWonen per e-mail of brief geļnformeerd.

Wat kan er gebeuren?
We kunnen helaas moeilijk vaststellen of en hoe de oplichters de gestolen gegevens gebruiken. Niet alle datalekken maken identiteitsfraude mogelijk. Met losse gegevens (bijvoorbeeld alleen een BSN) kan een fraudeur niet veel. Dit kan wel met een combinatie van gegevens.

We hebben actie ondernomen
We hebben direct maatregelen genomen om de systemen en gegevens veilig te stellen. Het onderzoek naar de gelekte data is in volle gang. De beveiliging wordt op een hoger niveau ingericht om herhaling te voorkomen. We hebben melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook doen we aangifte bij de politie.

Blijf goed opletten

  • Als uw gegevens gebruikt worden, kunt u valse mails, sms’jes, telefoontjes of WhatsAppjes krijgen met het verzoek om iets te betalen of in te loggen. Ga niet op deze verzoeken in.
  • Ook kunt u te maken krijgen met identiteitsfraude. Dan worden met uw gestolen identiteitsgegevens aankopen gedaan of strafbare feiten gepleegd. Op de website fraudehelpdesk.nl vindt u tips over hoe u kunt voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van uw gegevens. En op de overheidswebsite rvig.nl kunt u identiteitsfraude melden en ondersteuning krijgen.
  • Op de website www.haveibeenpwnd.com kunt u controleren of en zo ja waar en wanneer uw gegevens openbaar zijn geworden. Haveibeenpwned.com wordt door cybercrimespecialisten en fraudebestrijders beschouwd als een veilige website.

Het spijt ons erg dat dit is gebeurd
We doen er veel aan om uw gegevens goed te beveiligen en stellen hoge eisen aan de beveiliging van onze systemen. Toch hebben we helaas niet kunnen voorkomen dat dit is gebeurd. We bieden hiervoor onze excuses aan. We hebben direct maatregelen genomen om de schade zoveel als mogelijk te beperken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de pagina met veel gestelde vragen over de digitale aanval, klik hiervoor op deze link:https://www.quawonen.com/vraag-en-antwoord-cyberaa/index.xml Via onze website houden we u op de hoogte.

We staan voor u klaar
We begrijpen dat u zich zorgen maakt. Neem gerust contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088-799 66 36 of via info-at-quawonen.com. Wij zijn op dit moment elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur. Houd er rekening mee dat de wachttijd op dit moment langer is dan u van ons gewend bent.
 

* Toelichting
QuaWonen vindt het belangrijk om betrokkenen zoveel mogelijk persoonlijk te informeren. In sommige gevallen lukt dat niet altijd. Dan vraagt het rechtstreeks op de hoogte brengen van betrokkenen een ‘onevenredige inspanning’. Bijvoorbeeld als het e-mail of huisadres niet meer bij ons bekend zijn.

In de wet staat een uitzondering op het rechtstreeks informeren (artikel 34, derde lid, aanhef een onder c, AVG). Dat is niet verplicht als dit een onevenredige inspanning zou vergen. In dat geval is een openbare mededeling, zoals dit nieuwsbericht, voldoende.