close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Training woonvaardigheden voor statushouders

Mensen met een andere culturele achtergrond hebben vaak vragen over het wonen in Nederland. Afval in de tuin, snijden op het aanrechtblad of schimmel in huis: het is meestal onwetendheid. QuaWonen gaat statushouders daarom voorlichten met een woontraining. De woontraining is ontwikkeld door Bureau WoonTalent en wordt gegeven door medewerkers van QuaWonen, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden Holland.

De woontraining is sinds kort onderdeel van het verplichte participatietraject van de gemeenten Krimpenerwaard, Gouda en Waddinxveen. In dit traject leren statushouders onder andere over de Nederlandse cultuur, financiën en het onderwijssysteem. En nu dus ook over wonen in een huurwoning. 

Medio februari was er een woontraining in Gouda. Het ging om een groep van 12 statushouders van Afghaanse en Iraanse afkomst. De woontrainer van QuaWonen vond het een waardevolle bijeenkomst: “De deelnemers aan het participatietraject doen alle trainingen samen. Daardoor leren ze elkaar goed kennen. Hun kennis over het wonen in Nederland was al best goed. Maar sommige zaken vinden ze lastig. Zo weten statushouders vaak niet goed hoe het in Nederland werkt met afval. We lopen samen met de groep door een woning en leggen dan alles goed uit. We vertellen ook hoe het werkt als mensen willen verhuizen naar een andere woning. En we stimuleren hen om contact te zoeken met de buren. Nodig je buren bijvoorbeeld eens uit voor een lekkere maaltijd. Als je elkaar beter kent, kun je elkaar ook helpen.”

De volgende twee trainingen staan gepland op vrijdag 3 april in Gouda.