close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Projectleider QuaWonen vertelt over wonen in een gasloze woning

QuaWonen bouwde in Krimpen aan den IJssel 40 sociale huurappartementen zonder gasaansluiting. Bewoners krijgen deze maand de sleutel van hun nieuwe woning. In een video vertelt projectleider Cees Bol welke keuzes QuaWonen maakt en waarom. “Belangrijk bij gasloos bouwen is om de woning zó goed te isoleren dat de warmtevraag beperkt is. Je zou de woning met een föhn kunnen verwarmen.”  

In een gasloze woning worden de warmteverliezen tot een minimum beperkt door een zeer goede isolatie en een goede kierdichting. Dat was ook het uitgangspunt voor de Meerkoetflat in Krimpen aan den IJssel.

Om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, heeft elk appartement een ventilatie systeem met een warmtewisselaar. Dit verwarmt verse binnenkomende lucht met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Op deze manier wordt bijna 90% van de warmte teruggewonnen.

Verder heeft elke woning een thermodynamische warmtepompboiler voor warm tapwater. De warmte wordt opgewekt via een plaat op het dak, die onder de zonnepanelen komt te liggen. Elk appartement is aangesloten op zo’n vijf tot zes zonnepanelen. Bewoners profiteren dus zelf van de opbrengst.

De woningen zijn allemaal verhuurd. 23 appartementen gaan naar mensen die een sociale huurwoning in Krimpen aan den IJssel achterlaten. Vier woningen gaan naar jongeren tot 27 jaar.

Lees de reacties van bewoners in ons eerdere nieuwsbericht