close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Mijn man kijkt elke dag even hoeveel kWh de zonnepanelen hebben opgewekt"

De energierenovatie van de 64 woningen in de Lijster-Mezen-Merel-Putter- en Vinkenstraat in Krimpen aan den IJssel duurde veel langer dan verwacht. Mevrouw Verboom is blij dat er nu rust is. Het eindresultaat mag er zijn, vindt ze. Het ziet er allemaal weer netjes uit. En dankzij de zonnepanelen en de warmtepomp valt de energierekening straks een stuk lager uit.

Mevrouw Verboom (69 jaar) en haar man wonen al ruim veertig jaar in de Vinkenstraat. Eerst met hun vijf kinderen, nu samen. In 2017 hoorden ze dat QuaWonen hun woning ging opknappen en isoleren. “Die boodschap kwam op een wel heel ongelukkig moment. Mijn man had net gehoord dat hij ernstig ziek was en we zagen er vreselijk tegenop. Wij hebben daarom tegen de energiemaatregelen gestemd. Maar de meeste buren waren voor, dus ging het door. Als eerste werd in 2018 de vloer in de gang en in de woonkamer geisoleerd. Alle spullen moesten eruit en weer worden teruggezet terwijl mijn man herstellende was van een zware behandeling. QuaWonen heeft een verhuisbedrijf geregeld, zodat we hierin ontzorgd werden. Dat was heel fijn."

“Je staat in de wacht”
Daarna heeft het project heel lang stilgelegen, vertelt mevrouw Verboom. “QuaWonen vraagt voor elke renovatie ontheffing aan voor de Wet Natuurbescherming. De provincie Zuid-Holland die de aanvragen behandelt, kon het werk niet aan. En zo moesten we telkens wachten. Dat heeft veel impact gehad. Telkens had je goede hoop dat het werk verder kon gaan. En dan werd het weer uitgesteld. Je staat in de wacht. Ik merkte het aan de buren ook. Je had geen zin meer om de zolder te doen, want daar zou straks gewerkt worden. Als je buiten de ramen ging zemen, gaf dat ook geen voldoening. Uiteindelijk hebben we in het voorjaar toch nieuwe vloerbedekking gekocht, zodat het er binnen weer netjes uitzag.”

Goed contact met alle bouwlieden
September 2020 was de woning van mevrouw Verboom dan eindelijk aan de beurt. “Mijn man wilde graag eerst kennismaken met de bouwlieden. QuaWonen heeft dat voor ons geregeld. Dat gesprek was de basis voor een goed contact tijdens de werkzaamheden. Mensen waren vriendelijk, onze vragen werden snel beantwoord. Mijn man zei: ‘als jullie in december klaar zijn, trakteer ik op gebak’. En dat is gelukt. Ik ben blij met het eindresultaat. Het ziet er mooi uit en we hebben een nieuwe dakkapel. Op het dak liggen zonnepanelen. Mijn man kijkt elke dag even hoeveel kWh de panelen hebben opgewekt. Aan het constante binnenklimaat moet ik nog een beetje wennen. Ik vind het ’s ochtends eigenlijk net te warm in huis.”

Lagere woonlasten
Mevrouw Verboom is blij dat er nu rust is. “Vanwege Covid19 konden onze kinderen nauwelijks helpen. Dus het was best zwaar. Je mist natuurlijk ook de afleiding. Normaal zou je even op visite gaan, of met je kleinkinderen naar een speeltuin. Mijn man en ik zeiden al tegen elkaar dat dit voor QuaWonen ook een hele klus is geweest. Zoveel tegenslag hadden zij natuurlijk ook liever niet gehad. Gelukkig verloopt het meestal een stuk sneller en voorspoediger. Ik ben wel benieuwd als we straks de afrekening van onze energieleverancier krijgen. De woning is zo goed ge´soleerd, zonnepanelen wekken elektriciteit op en een ventilatiewarmtepomp hergebruikt de warmte uit de binnenlucht. Dat gaan we vast merken in onze woonlasten.”