close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kleurrijke schilderijen aan de muur dankzij het leefbaarheidsfonds

Twee jaar geleden verhuisden de heer Blom en zijn vrouw naar een nieuw appartement in de Prinses Julianastraat in Bergambacht. Ze wonen er graag, maar die kale muren in de gangen en de hal waren zo ongezellig. Met budget van het QuaWonen Leefbaarheidsfonds kocht hij een bankje, planten en rails om zelfgemaakte schilderijen op te hangen. In de berging een muurschildering van eigen hand.

De heer Blom (81 jaar) tekent al zo lang hij zich kan herinneren. “Op de lagere school werden mijn tekeningen uitgekozen om op te hangen. Mijn vader tekende ook, ik heb vaak bij hem aan tafel gezeten om te kijken.” Hij heeft veel in opdracht gemaakt en doet dat nog steeds. Een klein uitzicht met molens hangt in de hobbykamer, voor de winkel van Kinderdijk. In de woonkamer vooral Franse taferelen. “Ik houd van Frankrijk. De straatjes, de markten, het stokbrood. Op vakantie gaat er ook altijd een schetsboek mee. De muurschildering in de berging is gebaseerd op een pentekening die ik veertig jaar geleden maakte. De schildering stelt het Slot ’s Heeraartsberg in Bergambacht voor, anno 1750.”

Ingeschreven staan als woningzoekende
De heer Blom en zijn vrouw woonden eerst in een koopwoning in Lekkerkerk. “We waren wel al lang ingeschreven als woningzoekende. Daardoor maakten we nu kans op deze woning. Was nog even spannend hoor, want we stonden aanvankelijk zevende op de lijst.” Met de buren klikte het al meteen tijdens de toewijzingsavond. “Onze nieuwe buren woonden al in deze straat, in de woningen die gesloopt zijn. Zij waren toen ook buren. We tonen interesse naar elkaar, hebben eenzelfde gevoel voor humor en helpen elkaar. Mijn buurman heeft een berging vol spijkers en schroeven. Hij heeft mee geholpen om de rails voor de schilderijen op te hangen. Ook de andere bewoners zijn positief over wat kleur aan de muren.”

QuaWonen Leefbaarheidsfonds
Het budget voor de aankleding van het nieuwbouwcomplex komt uit het QuaWonen Leefbaarheidsfonds. “Ik heb mijn idee gewoon gemaild. Toen hoorde ik dat QuaWonen een potje heeft voor bewoners die hun complex of straat gezelliger of mooier willen maken. Goed initiatief! Op deze manier sluit je aan bij ideeën die bewoners zelf hebben én stimuleer je dat buren samen iets oppakken. Ik voel me prettiger in een omgeving die er gezellig uitziet. Daar dragen de schilderijen aan bij, maar ook het bankje en de planten. En met Kerst zetten we een mooie kerstboom in de hal.”

Hoe werkt het?
U heeft een goed idee om uw buurt mooier, schoner of gezelliger te maken. Denk aan het plaatsen en onderhouden van bloembakken, of aan het stimuleren van ontmoeting via een straatspeeldag. Laat het ons weten via leefbaarheidsfonds-at-quawonen.com en wij nemen contact met u op. U regelt de activiteit zelfstandig, samen met andere vrijwilligers. QuaWonen stelt het budget beschikbaar.