close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

“Ik denk graag mee over de energierenovatie in mijn wijk”

QuaWonen is volop bezig met het energiezuiniger maken van woningen. Goed voor de portemonnee van huurders. De 33 woningen in Toccata Krimpen aan den IJssel worden verbeterd naar minimaal energielabel A+. Bewoners kunnen na de renovatie zelf nog kiezen voor zonnepanelen. Edmee Bartelse woont in de straat en is lid van de klankbordgroep: “De renovatie is een mooie aanleiding om je buren beter te leren kennen. Zo hebben we pas meegedaan met Burendag, een idee dat in de klankbordgroep ontstond.”

Van een drukke wijk in Rotterdam verhuisde Edmee Bartelse (42 jaar) in 2014 met haar gezin naar Toccata in Krimpen aan den IJssel. “Het was in het begin wel wennen hoor. Zo rustig. Maar mijn dochter van 2 vond het heerlijk, speeltuin voor de deur. Er wonen nu meer kinderen in de wijk, waardoor het wat levendiger is dan toen.” Een jaar geleden kondigde QuaWonen de renovatie aan. Een welkome boodschap voor Edmee: “De woningen zijn op zich prima, maar het mag wel wat eigentijdser. Als klankbordgroep hebben we meegedacht over de nieuwe kleuren van kozijnen en buitendeuren. De meeste bewoners kozen voor grijs, mijn woningblok voor blauw. Ook de schuren worden waar nodig opgeknapt. Het zal er straks weer fris uitzien.”

Klankbordgroep uitgelezen manier om je buren beter te leren kennen
De klankbordgroep bestaat uit vier actieve bewoners. Edmee vindt het een mooie kans om een bijdrage te leveren aan de wijk. “Ik denk graag mee en QuaWonen luistert goed naar ons. De klankbordgroep is bovendien een uitgelezen manier om je buren beter te leren kennen. Informeren naar wensen rondom de renovatie of initiatief nemen voor ontmoeting, zoals wij hebben gedaan. Ik heb tijdens Burendag onder andere kennisgemaakt met de oudste bewoonster van de buurt. Als ze hulp nodig heeft, weet ze mij te vinden. We willen maart 2022 k meedoen met NL Doet. Misschien kunnen we dan samen het groen in de wijk anders inrichten. Enkele bewoners hebben al laten weten dat ze daar graag aan meewerken.”

QuaWonen geeft veel ruimte om van je huis een thuis te maken
De werkzaamheden duren ongeveer tot april. Edmee: “De steigers staan zo’n acht weken voor de deur, en daarna worden er nog wat kleinere werkzaamheden uitgevoerd. Sommige bewoners zien er wel tegenop. Er lopen toch telkens werklieden bij je binnen. Ik ben vooral bezig met plannen maken voor n de renovatie. We willen ook binnen verven en nieuwe raamdecoratie ophangen. En we overwegen om een nieuwe keuken te plaatsen. QuaWonen geeft veel ruimte om van je huis echt een thuis te maken. Daarnaast vind ik hun aanpak op het gebied van leefbaarheid een compliment waard. Ik heb zelf een achtergrond in sociaal maatschappelijk werk. Vanuit betrokkenheid met mensen meedenken wat ze nodig hebben. Dat doet QuaWonen goed.”