close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Energieproject uitgelicht: 9 woningen Koningin Julianastraat Berkenwoude naar energielabel A

QuaWonen is volop bezig met het opknappen van woningen. Dit jaar gaat het om bijna 500 woningen, waaronder een klein project in Berkenwoude. Hier zijn 9 woningen geschilderd en veel energiezuiniger gemaakt. Het energielabel verbeterde van gemiddeld E naar A. Twee bewoners vertellen over de renovatie. Ze zijn benieuwd of hun energierekening inderdaad flink gaat dalen.  

“De ene winter is de andere niet”

Mevrouw Anker-Slingerland, 81 jaar, woont met veel plezier in de Koningin Julianastraat. “Vroeger hadden we een grote boerderij. Daar was ik altijd bezig. Ook onderhoud deed ik zelf: verven, dakpannen vervangen, noem maar op. Nu ben ik veel buiten, in mijn bloementuin. Heerlijk om lekker aan te rommelen.” De renovatie was best vermoeiend. “Elke ochtend heel vroeg opstaan, ’s middags geen dutje. En niet iedereen werkte netjes. Vroeger deden we dat anders. Gelukkig is het wel opgelost.” Ze is benieuwd of de verwarming straks minder hoog kan. “De ene winter is de andere niet. Vorig jaar hadden we weinig vorst.” Vanmiddag gaat ze naar de verjaardag van een kleinzoon. “Ik heb 11 kinderen, 64 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen. Ze nodigen mij vaak uit, en ze komen graag bij mij langs. Ik hoop hier nog lang te wonen.”

“Individuele keuzes: dat wil ik graag als tip meegeven”
Mevrouw Burger verhuist volgend jaar naar een koopwoning met haar gezin. “Door de renovatie zijn de woningen zeker opgeknapt, maar ik geef toch de voorkeur aan een wat modernere woning. Daarom gaan we weg.” Ze is benieuwd naar het effect van de energiemaatregelen. “Komende winter zullen we merken of de woning nu energiezuiniger is. Eerst zien, dan geloven, is mijn motto.” De werkzaamheden heeft ze niet als overlast ervaren. “De medewerkers van Houtman hebben ons goed geïnformeerd. Dat ging echt prima. Ook QuaWonen is langs geweest. Zo mochten we kiezen uit drie modellen voordeuren. Meeste stemmen gelden, helaas was dat niet mijn keuze. Het zou fijn zijn als QuaWonen waar mogelijk individuele keuzes aanbiedt. Dat wil ik jullie graag als tip meegeven.”

Energieambitie QuaWonen
De corporatie streeft ernaar dat de woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal is. CO2-neutraal op woningniveau betekent dat de woning net zoveel energie produceert als nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en het huishoudelijke verbruik. Sommige woningen zijn meteen CO2-neutraal te maken. Andere woningen worden eerst energiezuinig gemaakt en pas in de toekomst naar CO2-neutraal gebracht of gesloopt.