close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Huurwoning

Veelgestelde vragen over het zoeken van een huurwoning

Corporaties moeten zorgen dat de juiste woning bij de juiste huurder terecht komt. Onder meer de Woningwet 2015 geeft corporaties daar regels voor. Per 1 januari 2016 moeten corporaties 95 procent van de woningzoekenden met een laag inkomen huisvesten in een huurwoning die past bij hun inkomen. De overheid wil voorkomen dat mensen met laagste inkomens in te dure woningen gaan wonen.

Wilt u weten voor welke huurwoning u in aanmerking komt? Bekijk dan de Huurinkomenstabel.

U vindt alle beschikbare sociale huurwoningen online
Zoekt u een sociale huurwoning? Kijk dan op websites van Woonnet Rijnmond voor woningen van QuaWonen in Krimpen aan den IJssel en Wonen in de Krimpenerwaard voor woningen in de gemeenten Krimpenerwaard. Let op: u kunt alleen reageren als u bij deze websites staat ingeschreven.

Voor sociale huurwoningen gelden regels
U kunt alleen een sociale huurwoning huren als uw inkomen niet te hoog is. Elk jaar bepaalt de gemeente het maximale inkomen. Het kan per regio en woning verschillen wat deze grens is. Het hangt van uw inkomen af of u ook huurtoeslag kunt aanvragen.

U kunt tijdelijk een woning bij ons huren
Woningen die in aanmerking komen voor tijdelijke verhuur worden aangeboden via de organisatie Gapph.

Neem contact op met Gapph als u een woning tijdelijk wilt huren
Wij laten de tijdelijke contracten namelijk maken door Gapph. U bereikt hen op 040-286 91 91.


 

Reageert u op een woning via Woonnet Rijnmond of Wonen in de Krimpenerwaard?

U kunt maximaal twee reacties plaatsen op aangeboden huurwoningen. Woonnet Rijnmond plaatst iedere avond om 20.00 uur nieuwe huurwoningen op de website.

 

Woonnet Rijnmond

Iedere woningzoekende kan maximaal twee aanbiedingen tegelijk krijgen. Het kan gebeuren dat u voor een woning niet op de eerste plaats geëindigd bent, maar als eerst beschikbare kandidaat op de lijst staat. Andere kandidaten hebben zich dan al afgemeld voor de woning.

 

Wonen in de Krimpenerwaard

Iedere woningzoeken bij Wonen in de Krimpenerwaard kan maximaal éen aanbieding krijgen.
 

Een mindervalidenwoning is geschikt voor iemand in een rolstoel
Meestal heeft de woning een aangepaste keuken, een grote douche en zijn de deuren breed.

We vragen de gemeente om een kandidaat als we een woning beschikbaar hebben
Komt er een mindervalidenwoning vrij? Dan nemen we contact op met het Wmo-loket van de gemeente. Zij kijken dan of zij een kandidaat hebben voor de woning. Hebben ze dat niet? Dan verhuren we de woning aan iemand anders.


 

 

Van een koopwoning naar sociale huur

Op zoek naar een huurwoning
Er zijn in Nederland twee soorten huurwoningen: sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Het merendeel van de woningen van QuaWonen zijn sociale huurwoningen. Sociale huurwoningen hebben een huurprijs lager dan € 737,14 (prijspeil 2020).

Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet u aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Ingeschreven staan als woningzoekende in de regio waar u wilt wonen. QuaWonen verhuurt woningen in de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Inschrijven kan via www.wonenindekrimpenerwaard.nl en/of www.woonnetrijnmond.nl (Rotterdam en omgeving).
  • Het verzamelinkomen van uw huishouden mag in 2020 niet hoger zijn dan € 39.055. Een verzamelinkomen is opgebouwd uit Box 1, Box 2 en Box 3.
  • Voor de woningen met een huurprijs tussen circa € 663,40 en € 737 komt u in bepaalde gevallen ook in aanmerking met een verzamelinkomen tot € 60.000.
  • De hoogte van het verzamelinkomen, uw leeftijd en de grootte van uw huishouden bepaalt tot welke huurprijs u in aanmerking komt voor een woning. In de huurinkomenstabel kunt u zien in welke huurprijscategorie u een woning kunt huren.

Eigen vermogen
De hoogte van uw eigen vermogen is geen criterium om wel of niet voor een huurwoning in aanmerking te komen. Bij het toewijzen van een huurwoning kijkt QuaWonen naar het verzamelinkomen op de inkomensverklaring van het afgelopen jaar.

Het verzamelinkomen omvat natuurlijk wel het inkomen dat de Belastingdienst uit vermogen rekent. Dit is 4% van uw vermogen. Dit zal in de belastingaangifte een jaar ná verkoop van uw koopwoning zichtbaar zijn. 

Van vermogen dat u al op de (spaar)rekening heeft staan, rekent de Belastingdienst ook 4% als inkomen (Box 3).

Wel of geen huurtoeslag?
Voor woningen in de vrije sector krijgt u geen huurtoeslag. Bij een sociale huurwoning hangt de toeslag af van uw inkomen. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken voor huurtoeslag. Zie www.toeslagen.nl  

Hoe zit het met de jaarlijkse huurverhoging?
Voor sociale huurwoningen stelt de overheid grenzen aan de jaarlijkse huurverhoging. QuaWonen heeft een gematigd huurbeleid. Al vier jaar op rij blijft de huurverhoging beperkt tot het inflatiepercentage.

Hoeveel kans maak ik op een sociale huurwoning?
Inschrijfduur en inkomen zijn de belangrijkste criteria wanneer u reageert op een woning. Hoeveel kans u maakt, hangt verder af van het aantal beschikbare woningen en van uw eisen. In het algemeen geldt: hoe specifieker uw woonwensen, hoe langer het kan duren voordat u een nieuwe woning heeft.

Wanneer uw koophuis te koop zetten?
Reageren op een nieuw appartement is in dit opzicht het meest gunstig. Als QuaWonen u een nieuw sociaal huurappartement heeft toegewezen, kunt u daarna meteen uw huis te koop zetten. In de periode dat het nieuwbouwproject wordt gebouwd, kunt u uw huis verkopen.

Reageert u op bestaande huurwoningen, dan is ons advies om uw huis pas te verkopen zodra u een sociale huurwoning heeft. Het kan zijn dat u een bepaalde periode dubbele woonlasten heeft.