close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Huur Betalen

Veelgestelde vragen over het betalen van de huur

Huur betalen

U kunt de huur op verschillende manieren betalen.

 • Automatische incasso
  U machtigt QuaWonen om elke maand de huur af te schrijven. Dit is eenvoudig en u hoeft nergens aan te denken. Om dit te regelen moet u een machtigingsformulier invullen en ondertekenen. Dit kunt u gemakkelijk digitaal regelen via het huurdersportaal of via het formulier doorlopende machtiging. De huur wordt elke 1e van de maand afgeschreven.

  Wilt u niet meer per automatische incasso betalen? Vul dan het formulier intrekken doorlopende machtiging in.
   
 • Zelf het huurbedrag overmaken
  Dit regelt u zelf door uw bank opdracht te geven om de huur periodiek (elke maand) over te boeken. Als de huur verandert, of u gaat verhuizen, moet u zelf de overboeking stopzetten bij de bank. Rekeningnummer QuaWonen: NL76 BNGH 0285163272
   
 • Betalen via IDEAL
  Via IDEAL betaald u makkelijk en snel. Om direct de openstaande factuur van uw huurbedrag te betalen, logt u in op het Huurdersportaal
 • Pinnen op kantoor
  U mag ook betalen via een pinbetaling op het kantoor in Bergambacht. We nemen geen cash betaling aan.

Meer informatie
Wilt u meer lezen over het betalen van uw huur? Lees dan onze folder Huur betalen

 

U betaalt voor de 1e van de maand uw huur.

Het kan zijn dat u teveel huur heeft overgemaakt.
U krijgt de huur die u te veel betaalde natuurlijk van ons terug. Maar houd er rekening mee dat dit soms even kan duren. We zetten betalingen namelijk klaar op donderdag. Dan heeft u, uw geld de maandag of dinsdag daarna. Maar meldt u op vrijdag dat u te veel heeft betaald? Dan duurt het helaas minimaal 10 dagen voordat u uw geld terug heeft.

U kunt zelf de automatische afschrijving terugdraaien
Schreven wij te veel huur van uw rekening af? Dan kunt u het beste de afschrijving terugdraaien. Dat is de snelste manier om uw geld terug te krijgen.

Zoals in uw huurcontract staat, moet u vóór de eerste dag van de maand uw huur betalen. Als u niet op tijd betaalt, spreken we van een huurachterstand. QuaWonen wil er samen met u alles aan doen om dit te voorkomen. Neem daarom op tijd contact met ons op om bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen.

Wat gebeurt er als u een betaalachterstand heeft?

 1. Wij sturen u een herinnering wanneer de huur niet voor de eerste van de maand binnen is. Na de herinnering kunt u de huur alsnog betalen. Doet u dat niet, dan sturen wij een tweede herinnering.
 2. Als we geen contact met u kunnen krijgen of als u afspraken niet nakomt, schakelen we een incassobureau in. De kosten die hieraan zijn verbonden, zijn voor uw rekening.
 3. In het uiterste geval vragen wij de kantonrechter de huurovereenkomst te ontbinden. De deurwaarder houdt u in dit geval op de hoogte van de stand van zaken.

Betalingsregeling
Zo ver willen we het niet laten komen. Als u de huur met moeite kunt betalen, laat ons dit dan tijdig weten! Wij kijken dan of een betalingsregeling mogelijk is. U kunt een betalingsregeling afsluiten via het huurdersportaal of bel 088 799 66 36.

Hulp nodig
Worden de geldproblemen te groot en heeft u het idee dat u ze zelf niet meer kunt oplossen? Dan kunt u ondersteuning krijgen. Neemt u hiervoor contact met schuldhulpverlening van uw gemeente.

 • Telefoonnummer Krimpen aan den IJssel: 010 284 84 57
 • Telefoonnummer Krimpenerwaard: 140182

Veelgestelde vragen over de huurverhoging

Vraag en antwoord jaarlijkse huurverhoging
versie 21 april 2022

Wanneer ontvang ik de brief over de huurverhoging per 1 juli 2022?
QuaWonen verstuurt de brief half april. Voor 1 mei moet de brief bij u op de mat liggen.

Hoe hoog mag de huurverhoging voor woningen zijn?
De huur van uw huis mag vanaf 1 juli 2022 2,3% omhoog. Als u een hoger inkomen heeft, mag de huur met € 50 of € 100 extra omhoog. Huurt u in de vrije sector? Dan mag de huur met maximaal 3,3% omhoog. 

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl

Mijn huurverhoging is (veel) lager dan wettelijk mag. Klopt dat?
Dat klopt. De meeste woningen krijgen een huurverhoging van 2,3%. Maar we passen géén inkomensafhankelijke huurverhoging toe, en er zijn woningen die een lagere huurverhoging dan toegestaan krijgen.

Woningen die deel uitmaken van een groep woningen waarvan de meeste een energielabel E, F of G hebben, krijgen een lagere huurverhoging (0,75%).

Sommige woningen krijgen helemaal geen huurverhoging. Het gaat om woningen die binnenkort gesloopt worden en om woningen die dit jaar verhuurd zijn. Ook huurders die vorig jaar een eenmalige huurverlaging hebben gekregen vanwege een laag inkomen krijgen dit jaar geen huurverhoging.

Hoe hoog mag de huur zijn of tot welke huur kan deze stijgen
QuaWonen mag de huurprijs niet onbeperkt verhogen. Er is namelijk een wettelijk toegestane maximale huurprijs. Deze wordt berekend op basis van de kwaliteit van uw woning uitgedrukt in punten, ook wel ‘woningwaardering’ genoemd.

Bent u benieuwd naar de puntentelling van uw woning? U vindt deze informatie op onze website via Mijn QuaWonen. Nadat u bent ingelogd is de informatie terug te vinden onder het kopje “Mijn woning”.  

Meer informatie over hoe deze punten worden bepaald en de hoogte van de wettelijk toegestane huurprijs vindt u op www.rijksoverheid.nl

Mag de huurprijs van een sociale huurwoning stijgen naar een vrije sector huurprijs?
Ja, dat mag als de woning voldoende punten heeft en de maximaal toegestane netto huur boven €763,47 ligt. Bij QuaWonen wordt de kale huurprijs bij de jaarlijkse huurverhoging nooit hoger dan de sociale huurgrens.

Hoeveel mag de huur van een vrije sectorwoning stijgen?
Bij vrije sectorwoningen mag de huurprijs met 3,3% stijgen, maar dat doet QuaWonen niet. De huurverhoging blijft beperkt, omdat we de woningen betaalbaar willen houden voor de mensen die nu bij ons in de vrije sector huren. 

Hoe vaak mag QuaWonen de huur verhogen?
De hoofdregel is dat QuaWonen de huur één keer per twaalf maanden mag verhogen. De meeste verhuurders verhogen de huur elk jaar per 1 juli. Wij moeten u minstens 2 maanden van tevoren schriftelijk laten weten dat de huur omhoog gaat.

Ook bij woningverbetering zoals bij een renovatie kan QuaWonen de huur verhogen. U betaalt dan voor de energiemaatregelen.

BEZWAAR TEGEN HUURVERHOGING

Op basis van welke redenen kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?

U kunt alleen op basis van één van onderstaande redenen bezwaar maken tegen de huurverhoging:

 • De huurprijs wordt na de huurverhoging hoger dan wettelijk is toegestaan.
 • Het voorstel tot huurverhoging is te laat (niet ten minste twee maanden van tevoren ontvangen).
 • Er staan fouten in het voorstel tot huurverhoging.
 • De Huurcommissie heeft een tijdelijke huurverlaging uitgesproken vanwege onderhoudsgebreken of dit verzoek is nog in behandeling bij de Huurcommissie.
 • U heeft vorig jaar een eenmalige huurverlaging vanwege een laag inkomen gekregen, en de huur is nu toch verhoogd.

U kunt geen bezwaar maken tegen de huurverhoging op basis van achterstallig onderhoud. Hiervoor kunt u een procedure huurverlaging beginnen. Meer informatie over de redenen en de procedure huurverlaging vindt u op www.huurcommissie.nl

Hoe maak ik bezwaar tegen de huurverhoging?
Als u een gegronde reden heeft om bezwaar te maken dan vragen we u uiterlijk vóór 1 juli 2022 een bezwaarschrift huurverhoging in te dienen bij QuaWonen.

Voor een sociale huurwoning kunt u gebruik maken van het formulier van de Huurcommissie. Dit formulier kunt u downloaden via de website van de Huurcommissie, www.huurcommissie.nl

HUURTOESLAG

Wordt de huuraanpassing verrekend met de huurtoeslag?
Ja, de huuraanpassing wordt automatisch, maar pas achteraf (per 1 januari 2023), door de Belastingdienst verrekend. Wilt u dat dit al per 1 juli 2022 gebeurt? Geef dan zelf de wijziging door aan de Belastingdienst via www.toeslagen.nl of via 0800-0543.

Veelgestelde vragen over huurbevriezing en huurverlaging 2022

Veelgestelde vragen over de huurbevriezing en huurverlaging 2022
We bevriezen of verlagen de huurprijs als een huurder een hoge huurprijs betaalt vergeleken met het inkomen. Alle informatie over huurbevriezing en huurverlaging vind je hieronder.

Wie kan huurbevriezing of huurverlaging krijgen?
Huurbevriezing of huurverlaging geldt alleen voor sociale huurwoningen. Of u een sociale huurwoning huurt, kunt u hier controleren 'huur ik geliberaliseerd?'.

In het schema kunt u zien welke huishoudens in aanmerking komen voor de huurverlaging of huurbevriezing:  Schema-huurbevriezing-huurverlaging-2022.pdf. Kijk hier naar uw nieuwe kale huurprijs per 1 juli 2022.

Ook wanneer u nét iets meer verdient dan de inkomensgrenzen uit het schema, komt u mogelijk in aanmerking voor huurverlaging. Dit is enkel als u een sociale huurwoning huurt, uw huishouden recht heeft op huurtoeslag en uw kale huur + de servicekosten die meetellen voor de huurtoeslag samen meer zijn dan € 763,47. Weet u niet zeker of u recht heeft op huurtoeslag? U kunt dit hier controleren op de website van de Belastingdienst.

LET OP! de inkomensgrenzen beschrijven het maximale bruto inkomen.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Bij een huurbevriezing wordt de huur niet verhoogd per 1 juli 2022. U blijft dan hetzelfde bedrag betalen als u nu doet.

Huurverlaging kunt u alleen krijgen als de kale huur + de servicekosten die meetellen voor de huurtoeslag samen meer zijn dan € 763,47. Als u een lager inkomen heeft, verlagen we de huur, zodat u huurtoeslag kunt aanvragen.

Stappenplan: Hoe vraag ik huurbevriezing of huurverlaging aan?
Uw aanvraag voor huurbevriezing moet u voor 30 juni 2022 aan ons sturen. Een aanvraag voor huurverlaging kunt u nog het hele jaar aan ons sturen.

De volgende stappen kunt u volgen om huurverlaging aan te vragen:

 1. Controleer of u in aanmerking komt voor huurbevriezing of huurverlaging

U kunt dit controleren met dit schema: Schema-huurbevriezing-huurverlaging-2022.pdf. Het inkomen van alle personen in uw huishouden moet u optellen. Het inkomen van thuiswonende kinderen telt mee als zij 27 jaar of ouder zijn.

Ook wanneer u nét iets meer verdient dan de inkomensgrenzen uit het schema, komt u mogelijk in aanmerking voor huurverlaging. Dit is enkel als u een sociale huurwoning huurt, uw huishouden recht heeft op huurtoeslag en uw kale huur + de servicekosten die meetellen voor de huurtoeslag samen meer zijn dan € 763,47. Weet u niet zeker of u recht heeft op huurtoeslag? U kunt dit hier controleren op de website van de Belastingdienst.

Let op! De genoemde bedragen gaan over uw bruto inkomen.

 1. Verzamel uw inkomensgegevens

U kunt hier gratis een inkomensverklaring 2021 van de Belastingdienst opvragen. Wij hebben de inkomensgegevens nodig van alle volwassenen en inwonende kinderen vanaf 27.

Mocht u geen inkomensverklaring hebben, dan kunt u ook van de afgelopen 6 maanden loonstroken, specificaties van een uitkering, of pensioenoverzichten aanleveren. Als u zzp’er bent, mogen dit stukken van uw boekhouder zijn.

 1. Vraag een uittreksel Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) aan

Wij moeten weten met hoeveel personen u in de woning woont. U kunt hiervoor en uittreksel BRP aanleveren. Een uittreksel BRP wordt gemaakt door uw gemeente.

 • Krimpen aan den IJssel:

Vraag om een uittreksel voor huurbevriezing: https://krimpenaandenijssel.nl/product-services/uittreksel-brp/

Dit uittreksel is gratis

 • Krimpenerwaard:

QuaWonen kan gratis voor u een uittreksel opvragen. Laat het ons weten als u dit zou willen. Het uittreksel wordt dan door de gemeente naar uw thuisadres gestuurd.

 1. Stuur uw aanvraag, inkomensgegevens en uittreksel BRP naar QuaWonen

U kunt uw aanvraag huurverlaging, mét de gevraagde documenten opsturen naar info-at-quawonen.com. De gevraagde documenten kunt u als pdf of foto toevoegen.

U kunt de stukken ook per post toesturen naar Postbus 27, 2860 AA Bergambacht.

Ik kom niet in aanmerking voor huurbevriezing of huurverlaging, maar ik heb moeite om mijn huur te betalen. Wat nu?
Neemt u contact op met QuaWonen. Samen kijken we of er een oplossing mogelijk is voor uw situatie.

Waar kan ik met mijn vragen terecht?
Heeft u nog vragen? Stel ze dan aan onze Klantenservice via 088 – 799 66 36 of via Mijn QuaWonen.