close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Huur Betalen

Veelgestelde vragen over het betalen van de huur

U kunt op verschillende manieren betalen:

 • Via automatische incasso
  U machtigt QuaWonen om elke maand de huur af te schrijven. Dit is eenvoudig en u hoeft nergens aan te denken. Om dit te regelen moet u een Machtiging invullen en onderteken. Dit kunt u regelen via het huurdersportaal.

  U kunt een machtiging elk moment intrekken of een afschrijving laten terugstorten. Bijvoorbeeld als u het niet eens bent met de afschrijving. Als u de huur opzegt, stopt de huurbetaling automatisch.

Formulier machtiging automatische huurincasso: SEPA-machtiging-huurincasso.pdf

Formulier intrekken machtiging automatische huurincasso: SEPA-intrekken-machtiging-huurincasso.pdf

 • Via periodieke overboeking
  Dit regelt u zelf door uw bank opdracht te geven om de huur periodiek (elke maand) over te boeken. Als de huur verandert, of u gaat verhuizen, moet u zelf de overboeking stopzetten bij de bank. Rekeningnummer QuaWonen: NL76 BNGH 0285163272
 • U kunt bij ons op kantoor pinnen
  Op ons kantoor staat een pinapparaat. Als u met onze medewerker in uw woning bent voor de oplevering, heeft hij een mobiel pinautomaat bij zich. U krijgt hiervan een bonnetje. Dat is het bewijs dat u betaald heeft.

Meer informatie
Wilt u meer lezen over het betalen van uw huur? Lees dan onze folder

Zoals in uw huurcontract staat, moet u vůůr de eerste dag van de maand uw huur betalen.

Het kan zijn dat u teveel huur heeft overgemaakt.
U krijgt de huur die u te veel betaalde natuurlijk van ons terug. Maar houd er rekening mee dat dit soms even kan duren. We zetten betalingen namelijk klaar op donderdag. Dan heeft u, uw geld de maandag of dinsdag daarna. Maar meldt u op vrijdag dat u te veel heeft betaald? Dan duurt het helaas minimaal 10 dagen voordat u uw geld terug heeft.

U kunt zelf de automatische afschrijving terugdraaien
Schreven wij te veel huur van uw rekening af? Dan kunt u het beste de afschrijving terugdraaien. Dat is de snelste manier om uw geld terug te krijgen.

Soms betaalt iemand anders uw huur
Heeft u financiŽle problemen? Misschien betaalt de gemeente dan de huur vanuit uw uitkering. De gemeente maakt het geld dan direct naar ons over. Totdat u weer genoeg geld heeft. Want dan betaalt u uw huur weer zelf.

U krijgt altijd zelf de rekening
Ook als de gemeente voor u betaalt. Heeft u een budgetbeheerder of iemand anders die u helpt bij uw geldzaken? Vraag hem of haar dan wat u met de rekening moet doen.

Zoals in uw huurcontract staat, moet u vůůr de eerste dag van de maand uw huur betalen. Als u niet op tijd betaalt, spreken we van een huurachterstand. QuaWonen wil er samen met u alles aan doen om dit te voorkomen. Neem daarom op tijd contact met ons op om bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen.

Wat gebeurt er als u een betaalachterstand heeft?

 1. Wij sturen u een herinnering wanneer de huur niet voor de eerste van de maand binnen is. Na de herinnering kunt u de huur alsnog betalen. Doet u dat niet, dan sturen wij een tweede herinnering.
 2. Als we geen contact met u kunnen krijgen of als u†afspraken niet nakomt, schakelen we een incassobureau in. De kosten die hieraan zijn verbonden, zijn voor uw rekening.
 3. In het uiterste geval vragen wij de kantonrechter de huurovereenkomst te ontbinden. De deurwaarder houdt u in dit geval op de hoogte van de stand van zaken.

Betalingsregeling
Zo ver willen we het niet laten komen. Als u de huur met moeite kunt betalen, laat ons dit dan tijdig weten! Wij kijken dan of een betalingsregeling mogelijk is. U kunt een betalingsregeling afsluiten via het huurdersportaal†of bel 088 799 66 36.

Hulp nodig
Worden de geldproblemen te groot en heeft u het idee dat u ze zelf niet meer kunt oplossen? Dan kunt u ondersteuning krijgen. Neemt u hiervoor contact met schuldhulpverlening van uw gemeente.

 • Telefoonnummer Krimpen aan den IJssel: 010 284 84 57
 • Telefoonnummer Krimpenerwaard: 140182

Veelgestelde vragen over de eenmalige huurverlaging 2021
In 2021 verlaagt QuaWonen de huur van sommige woningen. We verlagen de huurprijs als een huurder een hoge huurprijs betaalt vergeleken met het inkomen. Dit is besloten in de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders†met een Lager†Inkomen.

Wie krijgt de huurverlaging?
In Tabel 1 kunt u zien welke huishoudens in aanmerking komen voor de huurverlaging:†Tabel-1.pdf. De meeste huurders die recht hebben op de huurverlaging, hebben hier van ons bericht over gehad.

LET OP! de inkomensgrenzen beschrijven het maximale bruto inkomen.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
In de regeling huurverlaging wordt de huur verlaagd naar €633,25 voor mensen die alleen of met zijn tweeŽn wonen; €678,66 voor mensen die met 3 of meer in huis wonen (ook kinderen tellen mee).

Ik heb nog geen bericht gehad
Als u van ons nog geen bericht heeft gehad, heeft dat waarschijnlijk een van deze drie redenen:

 1. U huurt geen sociale huurwoning

De huurverlaging is alleen mogelijk voor huurders van sociale huurwoningen (meteen huurprijs lager dan €752,33).

 1. Uw huurbedrag is lager dan de huurverlaging

Met de regeling huurverlaging verlagen we de huren naar: €633,25 voor mensen die alleen of met zijn tweeŽn wonen; €678,66 voor mensen die met 3 of meer in huis wonen (ook kinderen tellen mee).
Als uw huur op dit moment al lager is dan het genoemde bedrag, kunnen wij uw huur niet verder verlagen.

 1. Uw inkomen is hoger dan de grens

Voor de regeling huurverlaging is gekeken naar het totale inkomen in 2019 van iedereen in uw woning. Het inkomen van thuiswonende kinderen telt mee als zij 27 jaar of ouder zijn. Als u van ons geen bericht heeft gehad, was uw inkomen in 2019 hoger dan de grens, of bij de Belastingdienst niet bekend.

Kan ik zelf huurverlaging aanvragen?
In sommige gevallen is het mogelijk om zelf huurverlaging aan te vragen. Bijvoorbeeld als uw inkomen is gedaald sinds 2019, als uw inkomen van 2019 bij de Belastingdienst (nog) niet bekend is, of als er iets is veranderd in de samenstelling van uw huishouden. U kunt dan volgens het stappenplan huurverlaging aanvragen:

Stappenplan: Hoe vraag ik huurverlaging aan?
De volgende stappen kunt u volgen om huurverlaging aan te vragen:

 1. Controleer of u in aanmerking komt voor de huurverlaging

U kunt dit controleren met deze tabel: Tabel-1.pdf. Het inkomen van alle personen in uw huishouden moet u optellen. Het inkomen van thuiswonende kinderen telt mee als zij 27 jaar of ouder zijn.

Let op! De genoemde bedragen gaan over uw bruto inkomen.

 1. Verzamel uw inkomensgegevens van de afgelopen 6 maanden

Dit kunnen zijn: loonstroken, specificaties van een uitkering, pensioenoverzichten of stukken van uw boekhouder als u zzp’er bent. Wij hebben de inkomensgegevens nodig van alle volwassenen en inwonende kinderen vanaf 27.

 1. Vraag een uittreksel Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP)aan

Wij moeten weten met hoeveel personen u in de woning woont. U kunt hiervoor en uittreksel BRP aanleveren. Een uittreksel BRP vraagt u op bij uw gemeente.

Krimpen aan den IJssel:
vraag om een uittreksel voor huurbevriezing: https://www.krimpenaandenijssel.nl/KRY/(430642)-PDC/pdc-producten/pdc-producten-Uittreksel-BRP.html

Krimpenerwaard:
vraag om een uittreksel type ‘overig’ en geef aan dat op het uittreksel moet staan: hoeveel mensen in de woning wonen, met namen en geboortedatum: https://www.krimpenerwaard.nl/uittreksel-persoonsgegevens-brp

 1. Stuur uw aanvraag, inkomensgegevens en uittreksel BRP naar QuaWonen

U kunt uw aanvraag huurverlaging, mťt de gevraagde documenten opsturen naar info-at-quawonen.com. De gevraagde documenten kunt u als pdf of foto toevoegen.

U kunt de stukken ook per post toesturen naar Postbus 27, 2860 AA Bergambacht.

Voorbeeldbrief
Op de website van de woonbond kunt u een voorbeeldbrief vinden voor uw aanvraag huurverlaging.https://www.woonbond.nl/publicatie/modelbrief-huurverlaging-2021

Wat als ik het niet eens ben met mijn huurprijs?
Als uw verzoek om huurverlaging niet aan de voorwaarden voldoet, moeten wij deze afwijzen. Als u vindt dat de huurprijs ten onrechte niet wordt verlaagd, dan kunt u de†Huurcommissie†om een uitspraak vragen. Op de website van de Huurcommissie kunt u zien of uw huur te hoog is. Kijkt u hiervoor op†https://www.huurcommissie.nl/huurprijscheck†of bel naar telefoonnummer 1400.


Waar kan ik met mijn vragen terecht?
Heeft u nog vragen? Stel ze dan aan onze Klantenservice via 088 – 799 66 36 of†info-at-quawonen.com

Vraag en antwoord jaarlijkse huurverhoging
versie 21 april 2021

Hoe hoog is de huurverhoging 2021?
Dit jaar is er voor sociale huurwoningen geen huurverhoging.

Vrije sector woningen (woningen met een huurprijs boven €752,33) krijgen 1,4% huurverhoging. Dit is gelijk aan de inflatie.

Wanneer ontvang ik bericht over de huurverhoging?
Huurders van sociale huurwoningen ontvangen eind april van ons een email over de huurverhoging. Als bij ons geen emailadres bekend is, ontvangt u per post een brief.

Huurders van vrije sector woningen ontvangen eind april per post een brief over de huurverhoging.

Worden mijn servicekosten verhoogd?†
U betaalt naast uw huurprijs ook servicekosten. Het kan het zijn dat wij uw servicekosten per 1 juli wel verhogen. Dit doen wij als we verwachten dat de kosten hiervan stijgen. U krijgt hierover bericht in april.

Hoe hoog mag mijn huur zijn?
Woningen hebben een wettelijk maximale huurprijs. Deze wordt berekend op basis van de kwaliteit van uw woning uitgedrukt in punten (woningwaardering).

Bent u benieuwd naar de puntentelling van uw woning? U vindt deze informatie op Mijn QuaWonen. Nadat u bent ingelogd is de informatie terug te vinden onder het kopje “Mijn woning”. †

Meer informatie over hoe deze punten worden bepaald en de hoogte van de wettelijk toegestane huurprijs vindt u op†www.rijksoverheid.nl

Hoe vaak mag QuaWonen de huur verhogen?
De hoofdregel is dat QuaWonen de huur ťťn keer per twaalf maanden mag verhogen, meestal per 1 juli. Wij moeten u minstens 2 maanden van tevoren schriftelijk laten weten dat de huur omhoog gaat.

Ook bij woningverbetering zoals bij een renovatie kan QuaWonen de huur verhogen. U betaalt dan voor de energiemaatregelen.

Ik heb bezwaar tegen de huurverhoging
Als u dit jaar een huurverhoging krijgt en het daar niet mee eens bent, kunt u mogelijk bezwaar maken.

Op basis waarvan kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?
U kunt alleen op basis van ťťn van onderstaande redenen bezwaar maken tegen de huurverhoging:

 • De huurprijs wordt na de huurverhoging hoger dan wettelijk is toegestaan.
 • Het voorstel tot huurverhoging is te laat (niet ten minste twee maanden van tevoren ontvangen).
 • Er staan fouten in het voorstel tot huurverhoging.
 • De Huurcommissie heeft een tijdelijke huurverlaging uitgesproken vanwege onderhoudsgebreken of dit verzoek is nog in behandeling bij de Huurcommissie.

U kunt geen bezwaar maken tegen de huurverhoging op basis van achterstallig onderhoud. Hiervoor kunt u een procedure huurverlaging beginnen. Meer informatie over de redenen en de procedure huurverlaging vindt u op www.huurcommissie.nl

Hoe maak ik bezwaar tegen de huurverhoging?
Sociale huurwoning
Dit jaar is er geen huurverhoging en kunt u dus ook geen bezwaar maken.

Vrije sector woning
Als u een gegronde reden heeft om bezwaar te maken en u woont in een vrije sector huurwoning, dan kunt u een bezwaarschrift sturen naar QuaWonen. Het bezwaarformulier: Formulier-bezwaar-hvh-geliberaliseerde-woningen-2021.pdf U kunt uw bezwaar indienen tot en met 30 juni 2021.

Als u de huurverhoging niet betaalt zonder bezwaar te maken, dan krijgt u van ons binnen 3 maanden na 1 juli 2020 een aangetekende herinneringsbrief. Hierin vragen wij u alsnog schriftelijk met het huurverhogingsvoorstel in te stemmen. Gaat u dan niet akkoord met de huurverhoging, dan kunt u zich wenden tot de kantonrechter.

Wordt de huuraanpassing verrekend met de huurtoeslag?
Ja, de huuraanpassing wordt automatisch, maar pas achteraf (per 1 januari 2021), door de Belastingdienst verrekend. Wilt u dat dit al per 1 juli 2020 gebeurt? Geef dan zelf de wijziging door aan de Belastingdienst via www.toeslagen.nl of via 0800-0543.